Värre än jag trodde (endometrios)

Jag tänkte skriva det här inlägget på datorn, med fina rubriker och vackert uppdelat, men hund tog just plats på min mage under filten och han är så jädrans mysig så jag vill inte röra mig just nu, haha.

Jag har precis kört ett yogapass
och som jag saknat det! Började igår och målet är att köra ett pass per dag, även om det ibland blir ett kort så är det bättre än inget och min kropp älskar yoga så mycket att jag nästan blir gråtfärdig. Dessutom stolt över mig själv som tog tag i det trots att jag haft en jobbig natt och idag är så trött att jag skulle kunna somna stående. Cred till mig.

Och så till rubriken. Det handlar alltså om endometrios. Som jag förklarat lite snabbt tidigare innebär endometrios att livmoderslemhinna växer på platser där det egentligen inte ska finnas någon sån. I mitt fall på ena äggstocken, på urinblåsan (som även växt ihop med livmodern pga endometriosen) och på några andra ställen. Som bekant är det även stopp i min ena äggledare, vilket troligen beror på endometrios.

När man har mens blöder man ut livmoderslemhinnan ur livmodern, och samma sak sker med slemhinnan som sitter på andra platser (endometriosen). Fast då kommet blodet inte ut. Man får alltså inre blödningar som gör otroligt ont. Ibland när jag har mens ligger jag hemma i soffan och gråter och biter ihop om skriken.

Så har det varit så länge jag kan minnas och det har definitivt inte hjälpt att trycka p-piller som oftast är vårdens ytterst tillfälliga lösning. Men jag har liksom vant mig vid det. Jag har en himla tur och har inte superont övriga dagar av cykeln (många har smärtor hela tiden), utan allt kommer vid mensen. Efter att ha haft det så i femton år vänjer man sig, sorgligt nog.Men jag hade ingen aning om att det påverkar fertiliteten så mycket som det faktiskt gör. Visst har jag hört att det kan bli lite svårare att bli gravid, eftersom det kan vara trångt i äggledarna eller finnas cystor i äggstockarna. Men resten? Som det faktum att endometrios är en inflammation vilken gör äggen sämre, ägglossningen sämre, befruktningen svårare och oftast tar död på embryot ifall det någonsin blir ett, innan det ens hinner fästa. Eller som det faktum att endometrios kan vräka det superstarka embryo som trots allt lyckas fästa, och således resultera i tidiga missfall ... det hade jag ingen aning om. Ingen har talat om det för mig.

När de frågat ifall vi vill testa IVF har jag sagt att njaaa vi vill nog pröva ett tag till. Då har det pratats om få spermier och blockerad äggledare, men att jo visst kan det gå ändå. Och jag har tänkt att nu är ju cystan borta, så då så. Ingen har förklarat för mig vad endometrios faktiskt är.Plötsligt inser jag att vi slösar tid genom att försöka på egen hand för faktum är att det knappt finns någon chans alls. Faktum är att chanserna är ganska mycket mindre för oss även med IVF, bara på grund av min endo. Det är skrämmande. Det är faktiskt riktigt läskigt.

Och jag är så himla ledsen över att man inte pratar mer om det här. Om man misstänker endometrios sätter man kvinnor på p-piller, vilket inte är en lösning, det maskerar bara problemen under tiden man äter dem och när man sen slutar har man östrogendominans (endometrios lever som bekant på östrogen) vilket gör att endon kan bli plötsligt ännu värre. Man kallar endometrios för en obotlig sjukdom samtidigt som man struntar i att nämna att för mycket östrogen gör att härdarna växer, att socker, alkohol och kaffe ställer till hormonbalansen så att endon får ännu mer näring och att soja och rött kött är som gofrukost för endometrios.

Så. Jävla. Viktigt att prata om. Tänk om jag hade vetat?


Gillar

Kommentarer

Louiseberghh
Louiseberghh,
Alla styrkekramar till dig! Min endometrios har inte spridit sig och påverkat kroppen så mycket, min gynekolog kunde se att den backade för mig när jag fick östrogenfria preventivmedel, som lindrande smärtan väldigt bra också. Önskar dig och killen all lycka till och skickar ännu mer styrkekramar ❤️nouw.com/louiseberghh
BellEveTherese
BellEveTherese,
Tack! Ja problemet med de pillren är att man ändå får östrogendominans när man slutar, eftersom det är låtsasprogesteron i dem och man inte producerar eget progesteron förrän man ägglossar, vilket kan bli svårt då man fått hormonell obalans av pillren. Östrogendominansen och progesteronbristen ger då endon en rejäl skjuts. Tyvärr är det inget vården gärna pratar om men det finns många studier som visar det. Hoppas du slipper det! Sen är det ju ett måste för många som är i desperat behov av hjälp omedelbart ❤️. Kramnouw.com/bellevetherese
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon vännen <3 Verkligen ett viktigt ämne at prata om, är så glad att du skriver om detta! Jag visste knappt var det var innan så tack för att du upplyser fina du. Måste vara fruktansvärt jobbigt att ha det sådär, skickar massa styrkekramar till dig. <3nouw.com/sofialissmyr
BellEveTherese
BellEveTherese,
Godmorgon gumman! Kul att kunna sprida kunskap 😊. Kärlek till dig vännen ❤️❤️nouw.com/bellevetherese
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229